Luisterend oor doet wonderen

HATTEM – Een luisterend oor doet wonderen voor mens en dier. Dat leert het verhaal van Willie Mackaaij Dankzij de gesprekken met welzijnscoach Bernadette Verbiesen schijnt de zon weer in haar leven.

Zorgen
Wanneer we aanbellen bij het gezellige appartement van Willie aan de Distelhoeve schiet kat Mila snel weg. In een gesprek aan de keukentafel vertelt de 75-jarige Hattemse haar levensverhaal.

Geboren in Indonesië vanwege het werk van vader die diende bij het Koninklijk Nederlands Indisch leger. Doordat deze drie jaar lang vastzat in een Jappenkamp groeide Willie en haar oudste zus op onder moeilijke omstandigheden. De repatriëring per boot in 1951 bracht het gezin eerst naar Heusden, Woerden en Zwolle om vervolgens neer te strijken in de Azaleastraat in Hattem. In Nederland kreeg Willie nog 3 broers en 2 zussen.  Door al deze omstandigheden zit zorgen al vanaf jonge leeftijd in het DNA van Willie. Eerst in het ouderlijk gezin, maar later ook door het werken in de zorg en de vele huisdieren die ze de afgelopen decennia liefdevol heeft verzorgd ondanks haar broze gezondheid. De huisdieren waren altijd een grote steun en toeverlaat in het leven van Willie.

Een luisterend oor
“Het houdt een keer op”, geeft Willie aan. “Door sterfgevallen in de familie en huisdieren die steeds weer overleden zat ik er helemaal doorheen. Over problemen praten is lastig. Bij de soos in De Open Poort, de sportlessen die ik wekelijks bezoek en bij familie en vrienden doe je je toch anders voor dan je je daadwerkelijk voelt. Praktijkondersteuner Margriet van huisartspraktijk De Hof van Blom stelde voor om eens in gesprek te gaan met een welzijnscoach.”

En zo kwam Bernadette Verbiesen van SWH in beeld. “Een luisterend oor was al zo belangrijk. Bernadette heeft mij handvaten gegeven om weer stappen voor de toekomst te zetten. Er kwam weer rust in mijn hoofd. Zij zei niet: “Dit of dat moet je doen”. Samen zijn we tot op een oplossing gekomen waardoor ik nu beter in mijn vel zit. Ook een gesprek met dierenarts Patrick heeft me daarbij geholpen. ”

De oplossing bleek de poes Mila. “Een huisdier werkt helend. Na het verlies van mijn vorige huisdieren durfde ik niet de stap te zetten om mij weer aan een dier te hechten. Nu Mila er is, kom ik niet meer in een leeg huis. Het was even wennen, maar ik ben nu gelukkig met Mila en Mila met mij. Ik heb weer een doel in mijn leven omdat ik weer iets heb om voor te zorgen. Dat sterkt mij om door te gaan. Het lost de eenzaamheid een beetje op, al blijft het soms een beetje lastig.”

Willie benadrukt wel van (dat) de zorg voor een huisdier voor haar een goede oplossing is, maar voor iemand anders dit anders kan liggen. “Mensen moeten niet lichtzinnig over de aanschaf van een huisdier denken. De verzorging vraagt wel wat en is wel een verantwoordelijkheid.”

Drempel
Bernadette geeft aan dat tijdens het gesprek het al snel ging over gemis.
“Samen hebben we gekeken wat haar tegenhield om weer een kat aan te schaffen. Willie is zo gek op katten, wat zou het jammer zijn als zij zich dit geluk onthoudt”.  Het werd een open en emotioneel gesprek. In deze openheid komen de drempels en hobbels vanzelf naar boven.

De drempel lag hoog voor haar. Door hier samen naar te kijken en deze te bespreken, hebben we oplossingen gevonden en de drempel weten te verlagen. Besloten werd om weer voor een kat te gaan zorgen.  En hier snijdt het mes aan 2 kanten; Er zat een kat in het asiel op haar te wachten. Samen zijn we naar het asiel gegaan om Mila op te halen. De lach op haar gezicht doet niet alleen haar hart sneller kloppen, maar ook van de kat en van mij.”

Wijze raad
De boodschap die Willie dan ook mee wil geven is: “Praat erover. Het helpt echt.” Door hulp in te schakelen van Welzijn op Recept zie ik de toekomst weer zonniger tegemoet. Ik denk dat iedereen iemand nodig heeft. Voor mij zijn dat mijn hele leven al huisdieren. Die verantwoordelijkheid geeft mij de kracht om door te gaan.  Wanneer je diep in de put zit, zie je alleen maar een zwart gat. De welzijn coaches zijn er dan om samen te kijken wat er nodig is om je daaruit te trekken.”

Bron: De Hattemer – Angela van Erven

Welzijn op Recept, iets voor jou?   

Voel je je al langere tijd niet zo prettig? Weinig energie of misschien zelfs wel wat eenzaam? Zou je wel iets willen gaan ondernemen, maar weet je niet wat of mis je iemand om dat samen mee te doen? Ben je nieuwsgierig geworden door het verhaal van Willie?
Neem dan geheel vrijblijvend contact op met de welzijnscoaches van Stichting Welzijn Hattem. Zij kunnen met je meedenken, tips geven, je in contact brengen met iemand met dezelfde interesse.

Voor meer informatie: Bernadette of Monique via 038-4432881 of mail naar info@swhattem.nl